آموزش مشاغل به کودکان به کمک شعر و داستان
آموزش مشاغل به کودکان برای آینده آنها بسیار حائز اهمیت است و والدین، مهد کودک و مدرسه در این امر نقش بسزایی دارند. برای آشنایی کودکان با مشاغل گوناگون میتوان از روشهای متعدد سرگرم کننده ای همانند شعر و داستان استفاده کرد. آموزش در قالب شعر و یا داستان میتواند نظر کودکان را نسبت به شغلی جذب کرده و آن ها به شغل مورد نظر علاقهمند کند. برای آشنایی با این روش ها با نشر نبات همراه باشید.
آشنایی کودکان با مشاغل گوناگون
اغلب افراد در سنین بزرگسالی برای انتخاب شغل مناسب خود با مشکل روبهرو میشوند و قادر نیستند با توجه به استعداد و مهارتی که دارند شغل مورد علاقه خود را انتخاب کنند و این امر میتواند ریشه در کودکی آنها داشته باشد. خیلی از افراد تصور میکنند که راهنمایی و آشنایی با شغلی هنگام ورود به بازار کار رخ میدهد در حالی که این باور بسیار نادرست است چرا که این کار باید از زمان کودکی که فرد تازه با محیط اطراف خود آشنا میشود، شروع گردد.
برای آموزش مشاغل به کودکان میتوان از داستانهایی شامل نظم، نثر و تصاویر ممرتبط با مشاغلی مانند آتشنشانی، نجاری، مکانیک و خلبانی استفاده کرد.
نقش والدین در انتخاب شغل کودکان
بسیاری از والدین براین باورند که میتوانند از سنین کودکی شغلی برای فرزندانشان تعیین کنند، همانند برخی از خانوادههای ایرانی که برای فرزندان خود الزام میکنند، برای مثال تو باید پزشک شوی.. این امر بسیار غلط است. والدین باید به کودکان خود بیاموزند که همهی شغلها خوب و در جامعه تاثیرگذار هستند و مهم این است که آنها استعداد، توانایی و علاقه فرزندان خود را کشف کنند و راه مناسب برای رسیدن به شغل انتخاب شده را به آنها نشان دهند.
برای آموزش مشاغل به کودکان والدین میتوانند از اشعار کودکانه همراه با بازی استفاده کنند و توجه کنند که فرزندشان به کدام شغل واکنش نشان میدهد. همچنین والدین میتوانند با روایت کردن داستانهای کودکانه فرزندان خود با مشاغل مختلف آشنا کنند.

بازی هایی برای آموزش مشاغل به کودکان
نمونهایی از سرگرمیهایی که والدین میتوانند در قالب شعر و داستان برای آموزش مشاغل به کودکان خود انجام دهند عبارتند از:
- اجرای تئاتر: کودکان قوه تخیلی بسیار بالایی دارند، آنها دنیای خود را متناسب با علایق و رویاهای خود بسازند. کودکان را تشویق کنید تا داستان خود را به صورت نمایشی با خانواده بازی کند. هر یک از اعضای خانواده میتوانند نقش یک حرفه را (پزشک، پلیس، دانشمند…) بازی کنند، سعی کنید داستان متفاوتی بسازید که جالب باشد.
- تطبیق حافظه: میتوانید فلش کارتهایی درباره مشاغل و حرفهها چاپ کنید، سپس نام مشاغل را از روی کارتها برش دهید، در نتیجه دو مجموعه متفاوت نام مشاغل به صورت کلمات و تصاویر مربوط به آنها خواهید داشت. یک تکه مقوا به رنگ دلخواه خود بردارید و به اندازه مستطیلهای مساوی ببرید تا نام شغل یا تصویر شغل را روی هر کدام بچسبانید. کارتها را با هم مخلوط کنید و آنها را وارونه روی یک میز قرار دهید، از کودک خود بخواهید یک کارت تصویر و یک کارت کلمات انتخاب کند و آنها را باهم تطبیق دهد.
- شهرفرنگ: با استفاده از لگو کودکانه مخصوص شهر، از کودک خود بخواهید همراه با شما بخش کوچکی از شهر را بسازد تا بتواند حرفهها و مشاغل مختلف مردمی که در آنجا زندگی میکنند را شناسایی کند. شما میتوانید یک نانوایی داشته باشید که در آن یک نانوا کار میکند، یا بانکی که کارکنان زیادی در آن هستند یا حتی فرودگاهی که خلبانان و مهمانداران در آن کار میکنند. از ساختن دنیای کوچک خود با فرزندتان لذت ببرید و همراه با داستان و شعر زیبای شهر فرنگ کودکان خود را با مشاعل گوناگون آشنا کنید.
نقش مربیان و معلمان در انتخاب شغل کودکان
در آموزش مشاغل به کودکان، مربیان مهد نقش پرنوری دارند زیرا آنها میتوانند با انجام بازیهایی به صورت داستانی و موزیکال، کودکان را با حرفه و شغلهای متعدد آشنا کنند. مربیان میتوانند از کودکان بخواهند که هر کدام نقش یک شغل در جامعه را بازی کنند و آن را به صورت نمایشی اجرا کنند که در این راستا کودکان با حرفه، لباس و ارزش هر کار آموزش یابند. همچنین مربیان میتوانند کودکان را به محیطهایی مربوط به هر شغل ببرند تا آنها از نزدیک با نوع فعالیت و لباس و سختی هر حرفه آشنا کنند.
از جمله آموزشهایی که یک معلم میتواند با کودکان برای آشنایی مشاغل انجام دهد شامل:
- نقاشی: این یک فعالیت عالی برای بررسی واژگان مشاغل است. به تعداد هر دانشآموز بر روی تخته یک مربع بکشید، از آنها بخواهید که هر کدام نام خود را بالای یک مربع بنویسند. مربی یک شغل را نام میبرد و دانش آموزان آن را ترسیم می کنند (مثلاً دکتر، نانوا، نوازنده و غیره) سپس هر دانشآموز که یک حرفه را به تصویر کشیده است باید در مورد آن حرفه در قالب داستان توضیح دهد.
- ایده پردازی مشاغل: از دانشآموزان در گروههای فرد یا زوج بخواهید تا به مدت چند دقیقه به صورت گروهی دربارهی حرفهای ایدهپردازی کنند و ایده خود را روی یک تکه کاغذ بنویسند. سپس از هر گروه بخواهید تا کاغذ را عوض کنند. چند سوال را روی تخته بنویسید تا دانش آموزان در مورد آنها بحث کنند، از جمله: کدام شغل را بیشتر یا کمتر دوست دارید انجام دهید؟ کدام شغل خطرناک ترین یا ایمن ترین است؟ کدام شغل بیشترین یا کمترین حقوق را دارد؟ کدام شغل هیجان انگیزترین یا کسل کننده ترین است؟ و غیره در نهایت، تمام پاسخ های گروه را روی تخته جمع آوری کنید تا به طور کلی بفهمید کدام شغل برای هر سوال انتخاب شده است.
سخن آخر
برای آموزش مشاغل به کودکان همانطور که در بالا ذکر شد اطرافیان کودک بسیار میتوانند در آینده و انتخاب شغل آنها تاثیر گذار باشند. والدین با توجه به ذهن خلاق و قوهی تخیل فرزندشان میتوانند در راستای آموزش مهارت و حرفهی هر شغل استفاده کنند، برای آموزش بیشتر و خلاقانه میتوانید از مجله کودک کمک بگیرید.
منابع
