روش های اصولی تشویق کردن کودکان
چگونه کودکان خود را تشویق کنیم؟ بهترین راه برای تحسین کردن و انگیزه دادن به کودکان کدام است؟ تعریف و تمجید میتواند تاثیر بسیار زیادی در یادگیری و تفکر کودکان داشته باشد. در واقع این روش میتواند آنها را برای ادامه تلاش و به سرانجام رساندن کارهایشان متقاعد کرده و انگیزه آنها را دو چندان کند. تشویق کردن همچنین میتواند به آنها در پیدا کردن راهبردی برای غلبه بر چالشهای پیش رویشان کمک کند. طبق تحقیقاتی که تاکنون انجام شده است، برخی از روشهای تشویقی میتواند نتیجه معکوسی داشته و عوارض غیرمنتظرهای را به وجود آورد. شاید گفتن جملاتی مانند “تو فوق العاده باهوشی!” و یا “کارت عالیه” ایده خوبی به نظر برسد، اما راههای بهتری برای توانمندسازی کودکان از طریق تحسین وجود دارد که در این مقاله از نشر نبات به آنها اشاره کردهایم.
منظور از تحسین کودکان چیست؟
تحسین کردن زمانی صورت میگیرد که شما از رفتار و کاری که انجام میدهد تعریف کرده و از عباراتی مانند “این عالیه” و “کارت هوشمندانست” استفاده میکنید. با انجام این کار، به فرزند خود نشان میدهید که چگونه در مورد خودش مثبت فکر کرده و صحبت نماید. شما به فرزندتان کمک میکنید تشخیص دهد که چه زمانی خوب عمل میکند و به خود افتخار کند. تحسین کردن کودکان میتواند در سنین مختلف صورت گیرد، به عنوان مثال ممکن است کودکان کوچکتر را به دلیل اشتراک گذاری یا ترک پارک و کودکان بزرگتر را به خاطر انجام تکالیف بدون یادآوری، تشویق کنید.
تحسین توصیفی زمانی است که به فرزندتان بگویید دقیقاً چه چیزی را دوست دارید. برای مثال، “من از روشی که برای مرتب کردن کتابهایت استفاده کردهای ” خوشم میآید. این به کودک شما کمک میکند تا بفهمد دقیقا چه کاری را به خوبی انجام داده است و از تمجیدهای غیر اختصاصی مانند “تو پسر خوبی هستی” واقعیتر است.

معرفی انواع روش های تحسین کودکان
- تمجید از تلاش: تشویق کودکان به دلیل تلاش در انجام امور، میتواند انگیزه آن را تقویت کرده تا در آینده برای موفقیت بیشتر تلاش کند. عبارت “چقدر خوب است که برای انجام تکالیف ریاضی سخت تلاش کردهای” نمونهای از تمجید از تلاش است. همچنین میتوانید قبل از انجام کاری از تشویق استفاده کنید. به عنوان مثال، «به من نشان بده که چقدر خوب میتوانی اسباببازیهایت را مرتب کنی» یا «میدانم که بخاطر امتحان مضطرب هستی، مهم نیست که چگونه به نظر میرسد، تو تمام تلاشت را کردهای. برخی از کودکان، به ویژه آنهایی که اعتماد به نفس کمتری نسبت به دیگران دارند، بیشتر به تحسین کردن نیاز دارند. وقتی تحسین بر تلاش متمرکز باشد، کودکان تلاش را به خودی خود یک چیز خوب میدانند و هنگام مواجهه با چالشها به تلاش و خوش بین بودن ادامه میدهند.
- تشویق در قالب پاداش: پاداش دادن به کودکان نتیجه رفتار خوب آنهاست. در حقیقت پاداش راهی برای تشویق کردن کودک پس از اینکه کار خوبی را انجام داده میباشد، برای مثال به عنوان پاداش برای مرتب نگه داشتن اتاقش، میتوانید به فرزندتان اجازه دهید شام را انتخاب کند.
- استفاده از تحسین و پاداش برای تغییر رفتار: از آنجایی که برخی از کودکان ممکن است رفتاری را تکرار کنند که باعث تحسین یا تشویق شود، میتوانید از تحسین و تشویق برای تغییر رفتار نادرست و جایگزینی آن با رفتار مطلوب استفاده کنید. برای این کار در ابتدا، هر بار که رفتار یا تلاشی را میبینید، فرزندتان را تحسین کنید. زمانی که آن رفتار و تلاش بیشتر اتفاق افتاد، میتوانید کمتر آن را تشویق کنید. پاداشها میتوانند روش موثرتری از انواع تحسین باشد، بنابراین وقتی رفتار فرزندتان را تحسین یا تشویق میکنید و سپس به آن پاداش میدهید، احتمال تکرار این رفتار بیشتر میشود.
مزایای استفاده از کلمات تشویقی مناسب و موثر برای کودکان
- عزت نفس کودکان را بهبود میبخشد: طبق تحقیقات انجام شده استفاده از کلمات تحسین آمیز برای کودکان به ویژه آنهایی که عزت نفسی پایینی دارند بسیار موثر خواهد بود.
- انگیزه درونی آنها را تقویت می کند: کلمات تشویقی مثبت میتواند انگیزه درونی دانش آموزان را افزایش دهد. انگیزه درونی تحصیلی میتواند بر تمایل کودک برای یادگیری تأثیر بگذارد، در نتیجه دانش آموزان با انگیزه درونی بالاتر، تمایل به پیشرفت تحصیلی بهتری دارند.
- به تقویت استقامتشان کمک میکند: تشویق والدین به کودکان میتواند مشارکت و پشتکار کودکان را افزایش دهد.
نکات مهم برای استفاده از روشهای تشویقی
به فرزندتان کمک کنید تشخیص دهد که چه زمانی خوب کار کرده است و با این نکات رفتار خوب را تشویق کنید:
وقتی نسبت به فرزندتان احساس خوبی دارید، این را بازگو کنید، ببینید آیا میتوانید هر روز چند کلمه تشویقی به فرزندتان بگویید یا خیر. چیزهای کوچکی که میگویید میتواند تأثیر زیادی بر روی فرزند شما بگذارد.
به دنبال راههای غیرکلامی برای تحسین یا تشویق فرزندتان باشید. لبخند زدن یا نشان دادن علامت ok میتواند راههای قدرتمندی باشد تا به فرزندتان نشان دهید تحت تاثیر رفتار یا تلاشهای او قرار گرفتهاید.
فرزندتان را با پاداش دادن به دلیل رفتار خوب غافلگیر کنید. به عنوان مثال، “ممنون که اسباب بازیها را مرتب کردی – به مناسبت جشن برای این کار خوبت به پارک برویم و یا این مجله کودک را برایت خریده ام”.
به دنبال تغییرات و موفقیتهای کوچک باشید. به جای اینکه منتظر بمانید تا فرزندتان کاری را برای تعریف و تمجید انجام دهد، سعی کنید هر تلاش یا پیشرفتی را تحسین کنید.
فرزندتان را به خاطر نقاط قوتش تحسین کنید و او را تشویق کنید که نسبت به علایق خود هیجان زده شود. این به کودک شما کمک میکند تا حس غرور و اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
توجه داشته باشید که تحسین کردن متناسب با سن کودکان انجام گیرد به عنوان مثال، نوجوانان ممکن است نخواهند به خاطر تلاشهایشان به طور عمومی مورد تحسین قرار گیرند، در حالی که کودکان نوپا ممکن است دوست داشته باشند که همه جانبه مورد توجه قرار گرفته و تشویق شوند.
منابع
