تکنیک های موثر برای ایجاد انگیزه در کودکان
بهترین راه برای ایجاد انگیزه در کودکان چیست؟ انگیزه درونی برای یادگیری در مورد دنیای اطراف ما از دوران نوزادی شروع میشود. این نوع انگیزه میتواند توسط تجربیاتی که بزرگسالان برای کودکان فراهم میکنند تشویق یا سرکوب شود. تحقیقات روانشناختی به مجموعهای از رویکردهای امیدوارکننده اشاره میکند که والدین و پزشکان میتوانند از آنها برای ایجاد انگیزه و یادگیری مثبت در طول رشد استفاده کنند. با نشر نبات همراه باشید تا این راهکارها را به اطلاعتان برسانیم.
نحوه ایجاد انگیزه در کودکان: رویکردهای علم محور برای والدین، مراقبان و معلمان
بهترین درسها، کتابها و مطالب در جهان، دانشآموزان را در مورد یادگیری هیجانزده نمیکند و اگر انگیزه نداشته باشند، تمایلشان را برای انجام این کار از دست میدهند. انگیزه، اعم از درونی و بیرونی، میتواند عامل کلیدی در موفقیت دانش آموزان در تمام مراحل تحصیلی داشته باشد و معلمان و والدین نقش مهمی در ایجاد و تقویت انگیزه در کودکان پیش دبستانی و دبستانی ایفا کنند.
- برانگیختن کنجکاوی: همانطور که در مقاله اهمیت حس کنجکاوی کودکان و روشهای تقویت آن گفتیم، کنجکاوی عاملی موثر برای افزایش تمایل کودکان برای یادگیری است. در واقع کودکان کنجکاو به سادگی دست از کار نمیکشند و به دنبال کشف راههای جایگزین و جدید هستند. کودکان از همان بدو تولد کنجکاو هستند. هنگامی که توپ یا وسیلهای را روی زمین میاندازند، با دقت به آن نگاه میکنند که چه اتفاقی برایش رخ میدهد.
- بازی: وقتی به کودکان در هر سنی فرصتی برای بازی داده میشود، کودکان در هر سنی به طور خود به خود درگیر بازی میشوند. بازی ذاتاً انگیزه دهنده است، فرصتی برای کسب تجربیات بدیع و یادگیری از دیگران است. بازی نیاز به مشارکت فعال دارد و میتواند پیوندهای اجتماعی را تقویت کند و استرس را کاهش دهد. وقتی زندگی شلوغ یا پر هرج و مرج است، پیدا کردن زمان و مکان برای تشویق بازی کودکان دشوار است، اما این یک جنبه مهم برای رشد آنهاست.
الویت قرار دادن تعاملات اجتماعی: در عصر دیجیتال، بسیاری از برنامههای آموزشی و مبتنی بر کامپیوتر برای کودکان حتی از 6 ماهگی طراحی شده است. با این حال، حتی بهترین طراحی و موثرترین برنامهها نیز نمیتوانند جایگزین تعاملات اجتماعی واقعی با بزرگسالان و همسالان شوند. طبق تحقیقات انجام شده مهارت کلامی کودکان هنگام معاشرت های اجتماعی به طور چشمگیری رشد میکند از این انگیزه آنها برای یادگیری کلمات و جملات گستردهتر بیشتر میشود.
ایجاد چالش: کودکان انگیزه زیادی برای رسیدن به اهداف دست یافتنی دارند اما مهم اینست که این انگیزه ادامه دار باشد و در طول رشدشان حفظ شود. گاهی ممکن است کودکان هنگام مواجهه با امور دشوار انگیزه خود را از دست دهند. سعی کنید همانند بازیهای کامپیوتری سطح چالشها را با توجه به تواناییهای فعلی کودک تطبیق دهید و بازخورد سریع در مورد عملکرد او ارائه دهید.
دادن حق انتخاب: هنگامی که کودکان اختیاراتی در انجام امور داشته باشند، انگیزه بیشتری پیدا میکنند. در واقع استقلال در انجام کارها نقش مهمی در انگیزه آنها خواهد داشت. گاهی والدین از ترس شکست خوردن فرزندان خود فرصت تصمیمگیری و آزادی عمل را از آنها سلب میکنند. اما این کار اعتماد به نفس و انگیزه کودکان را از بین میبرد. سعی کنید فرصتهایی برای کودکان ایجاد کنید که بتواند برای خود تصمیم بگیرد.
تشویق کردن: مهم نیست که موفقیت کودکان تا چه اندازه کوچک یا بزرگ باشد، مهم اینست که دستاوردهای فرزندتان را بشناسید و جشن بگیرید. این امر به ویژه برای کودکان دبستانی که نیاز به تقویت مثبت دارند تا انگیزه یادگیری را حفظ کنند و خود را برای انجام بهتر به چالش بکشند بسیار مهم است. به پایان رساندن یک پروژه دشوار مستحق توجه ویژه است. همیشه از تشویق به عنوان ابزاری برای ایجاد انگیزه یادگیری با فرزندتان استفاده کنید.
تحسین فرایند به جای نتیجه: وقتی کودکان را به خاطر سطح هوش یا مهارتشان و یا نمره و مدال طلایی که دریافت کردند، تحسین میکنیم، میتواند منجر به جهت گیری عملکرد شود. آنها ممکن است برای دستیابی به پاداشهای بیشتر انگیزه داشته باشند، اما گاهی از ترس ارزیابی منفی در فعالیتهای چالش برانگیز که ممکن است در آن شکست بخورند، از انجام آنها اجتناب کنند. وقتی کودکان را به خاطر تلاشهایشان تحسین میکنیم و به آنها کمک میکنیم شکست را فرصتی برای یادگیری و پیشرفت بدانند (بهجای تمرکز بر نتیجه)، انگیزه بیشتری برای سختکوشی و رسیدن به موفقیت پیدا میکنند.
ایجاد فضایی برای مطالعه: مطالعه کردن کلید موفقیت در یادگیری است. در واقع کودکانی که مطالعه میکنند، در یادگیری موفقتر خواهند بود. خواندن کتاب و مجله کودک نه تنها به کودکان کمک میکند که تا دایره لغات خود را غنیتر سازند، بلکه ذهن و مغزشان را برای یادگیری آماده میکند. با اختصاص دادن زمانهایی برای مطالعه به فرزندانتان کمک کنید تا مطالعه کردن را در برنامه خود قرار دهد و به آن پایبند باشد.
تمرکز بر علایق کودکان: وقتی کودکان موضوعات مورد علاقه خود را دنبال میکنند، یادگیری برایشان به سرگرمی تبدیل میشود. اگر میخواهید انگیزه یادگیری را در فرزندتان ایجاد کنید، آنها تشویق کنید تا موضوعات مورد علاقه خود را بررسی کنند. به عنوان مثال اگر کودک شما علاقه زیادی به مطالعه در مورد دایناسورها دارد، ، به او کمک کنید کتابها و داستانهای جذاب و جالبی درباره دایناسورها پیدا کند.